Voor zorgverleners

Privacystatement

Botdichtheidsmeting

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Uw afspraak
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Dexametrie

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Met een botdichtheidsmeting (dexametrie) kan worden vastgesteld of er sprake is van botontkalking (osteoporose) en een verhoogd risico op botbreuken. Het kan van belang zijn om de hoeveelheid kalk in het bot te meten, omdat dit door medicijngebruik of erfelijke factoren kan afwijken van de normale hoeveelheid. Met een zogenaamde dexa-scan wordt de hoeveelheid kalk in uw skelet gemeten. De gemeten hoeveelheid kalk in uw skelet wordt vergeleken met waarden die, normaal gesproken, horen bij uw geslacht en leeftijd.

Uw afspraak
U kunt uw afspraak plannen via ons afsprakenbureau: 088-999 7799.

Hoe verloopt het onderzoek?
Het onderzoek start met het opnemen van uw lengte en gewicht. Tijdens het maken van de foto’s ligt u op een onderzoekstafel. Een camera beweegt boven het onderste deel van de rug en één van de heupen. Door middel van een zeer kleine dosis röntgenstraling wordt de botdichtheid van uw wervelkolom en heup gemeten. Tijdens de meting is het van belang dat u stil ligt. Metalen voorwerpen kunnen de meting verstoren. Wij kunnen u daarom vragen kleding met ritsen, gespen en knopen uit te trekken. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Het onderzoek vraagt geen speciale voorbereidingen. Alleen als u in de week voor de botdichtheidsmeting een onderzoek van de darmen met contrast of een nucleair onderzoek heeft gehad, dan moet u contact opnemen met ons afsprakenbureau: 088-999 7799. Bent u in verwachting? Geef dit dan door aan onze medewerker.

Wat neem ik mee naar het onderzoek

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts. Heeft de (huis)arts de verwijzing digitaal doorgestuurd, dan ontvangt u zelf soms geen verwijsbrief.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven

Landkaart

Locaties & openingstijden