Verloskundigen 

SHO is een eerstelijns diagnostisch centrum. Net als u, gaan wij voor de beste zorg, dichtbij de cliënt. SHO heeft geen winstoogmerk: alle opbrengsten worden geïnvesteerd in het verbeteren van onze diagnostiek. Als verloskundige behoudt u de regie, wij werken in opdracht van u. SHO heeft ruim 190 locaties in Nederland waar cliënten terecht kunnen. Onze dienstverlening in uw praktijk opnemen is ook mogelijk.


De kosten voor de meeste onderzoeken worden vergoed door zorgverzekeraars vanuit de zorgverzekering. Het bedrag gaat echter wel af van het eigen risico van uw cliënt, wanneer dit nog niet volledig is opgemaakt. SHO declareert onderzoeken rechtstreeks bij de zorgverzekeraar, wanneer zij vallen onder de basisverzekering en zijn aangevraagd door een verloskundige. 

1. Bloedafname 

Bloedafname door SHO is mogelijk bij één van de 190 prikposten in Nederland. Er is dus altijd wel een prikpost dichtbij. Uw cliënten kunnen hier met een laboratoriumaanvraagformulier terecht op vaste tijden. Een afspraak maken is niet nodig.

Ook wanneer u zelf bloedafname in uw praktijk regelt, kunt u SHO wel inschakelen voor instructies en het snelle, zorgvuldige en veilige transport naar het lab.

2. PSIE Bloedonderzoek

SHO is één van de grootste landelijke uitvoerders van de twaalfde week screening voor het RIVM. De onderzoeken, die door het Rijk gefinancierd worden, voert SHO dagelijks uit.

3. NIPT

SHO verzorgt in diverse regio’s in Nederland de ondersteuning voor het afnemen van de NIPT. Zwangeren kunnen in deze regio's op onze locaties terecht voor bloedafname. Ook zijn wij verantwoordelijk voor snelle en zorgvuldige logistiek rondom de NIPT.

4. Echografie & echo-apparatuur

SHO verzorgt samen met partners dagelijks voor diverse verloskundigenpraktijken de 20-wekenecho’s, nekplooimetingen voor de combinatietest, groeiecho’s en op verzoek Doppleronderzoek en placentalokalisaties. Ook wanneer u zelf deze echo’s uitvoert, kan SHO u ondersteuning op maat bieden op het gebied van bijvoorbeeld apparatuur, ICT en administratie.

In 2020 wordt de 13-weken echo vergoed en aangeboden door de overheid. Verloskundigenpraktijken en/of echocentra zullen zich moeten voorbereiden op deze toename van screeningsecho’s. SHO biedt graag haar dienstenpakket aan voor verloskundigenpraktijken en echocentra.

5. Medische microbiologie

SHO heeft een uitgebreid pakket aan medisch microbiologisch onderzoek. Uniek zijn onze zelfafnamesetjes ten behoeve van SOA-onderzoeken, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een spiraal. Daardoor kan de cliënt het onderzoek thuis zelf afnemen en insturen. 

Ook interessant voor u als verloskundige...

Apparatuur & ICT

Naast onze dienstverlening kunt u als verloskundige ook gratis* gebruik maken van diverse apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan glucosemeters en urinestriplezers.

Deze apparatuur lenen wij gratis uit aan praktijken.

Rapportage & Uitslagen

De rapportages van alle onderzoeken kan SHO digitaal verzorgen. We rapporteren dan in uw informatiesysteem.

Digitaal aanvragen

Momenteel werkt SHO aan een koppeling met de grootste systemen waar verloskundigenpraktijken in Nederland mee werken. Daar kunt u digitaal een aanvraag indienen voor bloedafname en al direct na validatie door het laboratorium de uitslag inzien.

* De apparatuur wordt gratis door SHO aangeboden om uw dienstverlening zo compleet mogelijk te maken. U betaalt alleen voor aanvullende benodigdheden zoals stripjes voor de urinestriplezer die u ook bij SHO aanschaft.

"SHO is een innovatieve partner die meegaat met de laatste ontwikkelingen binnen de geboortezorg."  

Janneke Croonen werkt als verloskundige en echoscopiste bij Verloskundigenpraktijk Druten en West Maas & Waal. De praktijk is aangesloten bij Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen en samen met dertien andere praktijken en SHO, runnen zij het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN). SHO is verantwoordelijk voor de logistiek, het faciliteren van apparatuur, huisvesting, ICT en verzorgt het afsprakenbureau voor het VCN.

Janneke vertelt: “SHO is een zeer betrouwbare partner. Door het brede aanbod van diagnostiek kunnen wij de zorg voor onze zwangeren optimaliseren. Zo komt er twee keer per week een medewerker van SHO voor bloedafname op onze praktijk. Ook kunnen onze zwangeren elke dag terecht op één van de prikposten van SHO. SHO is een innovatieve partner die meegaat met de laatste ontwikkelingen binnen de geboortezorg. Veranderingen en aanpassingen binnen richtlijnen kunnen door de korte lijntjes snel en makkelijk worden doorgevoerd in de diagnostiek. SHO faciliteert als partner en wij als verloskundigen geven inhoud aan de verschillende onderzoeken. Kortom: de samenwerking met SHO maakt dat diagnostiek voor de zwangere altijd binnen bereik is en verloskundigen voor de optimale zorg kunnen gaan.”

Ook samenwerken met SHO? 

Bent u geïnteresseerd geraakt in de dienstverlening van SHO? Neem dan contact op via 088-9997777 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op deze pagina kunt u bekijken wie uw relatimanager is, onze relatiemanagers zijn altijd bereikbaar voor een adviesgesprek.