Fundus oogfoto's

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Uw afspraak
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

fundus

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Uw (huis)arts wil laten onderzoeken hoe uw netvlies eruit ziet. Diabetes mellitus kan problemen aan het netvlies veroorzaken. Met een funduscamera kunnen we foto's maken van uw netvlies. Hierdoor kunnen artsen deze oogproblemen op tijd opsporen en behandelen.

Uw afspraak
In uw uitnodigingsbrief staat waar en wanneer we u verwachten voor het onderzoek. SHO heeft meerdere locaties bij u in de buurt. Komt het voorgestelde tijdstip of de locatie niet uit, dan kunt u uw afspraak wijzigen. Neem hiervoor contact met ons op. Ons afsprakenbureau is te bereiken via telefoonnummer 088-999 7799. Heeft u geen uitnodigingsbrief ontvangen, maar een aanvraagformulier van uw (huis)arts? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Hoe verloopt het onderzoek?
Met de funduscamera maken we van elk oog twee foto's. Voor het maken van de foto's neemt u plaats voor de camera. Daarvoor moet u iets voorover kunnen buigen. Het onderzoek is geheel pijnloos. In de meeste gevallen maken we foto's zonder uw ogen te druppelen. In sommige gevallen is het druppelen van uw ogen wel nodig om de pupillen te verwijden. In dat geval ziet u wazig gedurende een aantal uren en zijn uw ogen extra gevoelig voor licht. Omdat we nooit van tevoren weten of uw ogen gedruppeld moeten worden, raden wij u aan een zonnebril mee te nemen. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. Wij raden u af om deel te nemen aan het verkeer als uw ogen gedruppeld zijn. Het is dus belangrijk dat iemand u naar huis kan brengen na afloop van het onderzoek.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Draagt u contactlenzen, dan dient u deze uit te doen voor het maken van de foto's. Als uw ogen gedruppeld moeten worden, kunt u gedurende een aantal uren uw lenzen niet dragen. Wanneer u oogdruppels gebruikt, neemt u deze mee. Vóór het onderzoek mag u de druppels normaal volgens voorschrift gebruiken.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Een lijst met medicatie die u gebruikt.
  • De uitnodigingsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
Als de foto's gemaakt zijn, beoordeelt een oogarts de foto's. Uw (huis)arts krijgt hiervan een verslag. Bij uw volgende controlebezoek bespreekt de (huis)arts de uitslag met u.

Wat zijn de kosten
Als de fundusfoto gemaakt wordt binnen de ketenzorg diabetes, ontvangt u geen rekening van SHO of uw zorgverzekeraar en is het eigen risico niet van toepassing.

Heeft u nog vragen
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven