Urineonderzoek

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Inleveren: afspraak nodig
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee bij het inleveren?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Urineonderzoek

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Een urineonderzoek geeft inzicht in het functioneren van de nieren en urinewegen. De (huis)arts kan met het onderzoek meerdere aandoeningen opsporen.

Inleveren: afspraak nodig
U dient de opgevangen urine zo snel mogelijk in te leveren bij een SHO locatie bij u in de buurt. 

In de andere regio’s moet u een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier.
Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.

Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.

Hoe verloopt het onderzoek?
U verzamelt zelf de urine voor dit onderzoek. Dit doet u in een speciaal steriel potje dat u kunt ophalen bij SHO of bij uw (huis)arts. De reden dat u geen andere potjes kunt gebruiken, is dat de metingen zo nauwkeurig zijn dat elk restje van bijvoorbeeld afwasmiddel of suiker, de uitslag van het onderzoek kan beïnvloeden.

Sluit na het verzamelen van de urine het potje goed af. Noteer uw gegevens op het potje en lever dit samen met het aanvraagformulier in bij SHO. Zorg ervoor dat u de verzamelde urine zo snel mogelijk inlevert; maximaal twee tot vier uur na het verzamelen.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
U dient uw urine op te vangen in een speciaal steriel urinepotje. Urinepotjes zijn verkrijgbaar bij locaties van SHO of bij uw (huis)arts.

Volgt u de instructie die u heeft gekregen goed op.

Afhankelijk van het soort urineonderzoek waarvoor u bent doorverwezen, kunt u gebruik maken van de informatiefolder van SHO. Hierin kunt u lezen welke voorbereidingen u dient te treffen. Leest u de informatiefolder voor het afnemen door.

Wat neem ik mee bij het inleveren?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De verwijsbrief of het aanvraagformulier van uw (huis)arts.

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen één tot drie werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven