SOA onderzoek vrouwen

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Inleveren: afspraak nodig
>> Hoe verloopt de afname?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee bij het inleveren?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Soa vrouw

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Op verzoek van uw (huis)arts wordt een vaginale uitstrijkje onderzocht om vast te stellen of u een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft zoals chlamydia, gonorroe of trichomoniasis. U verzamelt hiervoor wat materiaal uit uw vagina met een wattenstokje.

Inleveren: afspraak nodig
Bij voorkeur levert u het vaginale uitstrijkje zo spoedig mogelijk in op een locatie van SHO bij u in de buurt. 

In alle regio’s moet u een afspraak maken. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak: klik hier.
Lukt dit niet of wilt u een afspraak maken voor een ander onderzoek, bel dan met 088 – 999 7777.

Klik hier voor het overzicht met de adressen van onze locaties. U kunt ook zien waar u een afspraak moet maken of waar u zonder afspraak tijdens openingstijden terecht kunt.


Hoe verloopt de afname?
Haal alle materialen uit de envelop en lees de instructie. Was voor aanvang uw handen. Volg de aanwijzingen in de instructiefolder voor het afnemen van materiaal uit uw vagina. Let op! Het buisje bevat een vloeistof! Wanneer vloeistof uit het buisje is gespat, kunt u de test niet meer gebruiken. U kunt een nieuw afnamesetje bij uw (huis)arts vragen. Voorkom dat u met de vloeistof in contact komt.

Was na het afnemen van materiaal weer uw handen. Vervolgens plakt u de stickers volgens de instructie op het buisje en het aanvraagformulier. Daarna stopt u het buisje volgens de instructie in de safetybag. De safetybag gaat met het aanvraagformulier in de envelop.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Leest u de instructiefolder voor het afnemen goed door.

Zorg ervoor dat uw naam, adres, geboortedatum en afnamedatum op het aanvraagformulier staan.


Wat neem ik mee bij het inleveren?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De envelop met het materiaal en het aanvraagformulier van uw (huis)arts.

 

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen drie tot vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Mocht uw vraag hier niet bij staan, dan kunt u ons mailen door gebruik te maken van het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven