Echografie

>> Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
>> Uw afspraak
>> Hoe verloopt het onderzoek?
>> Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
>> Wat neem ik mee naar het onderzoek?
>> Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
>> Wat zijn de kosten?
>> Heeft u nog vragen?

Echografie

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Echografie is een onderzoeksmethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Met behulp van deze geluidsgolven maken we beelden van bepaalde delen van het inwendige lichaam. Ook bij hele kleine kinderen of baby's kunnen we een echo maken. Hierdoor kunnen we vroeg afwijkingen zien in de stand van de heupjes. Tijdens deze echo kunt u bij uw kind blijven.

Uw afspraak
U kunt uw afspraak plannen via ons afsprakenbureau: 088-999 7799.

Hoe verloopt het onderzoek?
Bij het onderzoek neemt u plaats op een onderzoektafel. De echolaborant vraagt u het gedeelte van uw lichaam waarvan de echo wordt gemaakt te ontbloten. Hierna brengt de echolaborant een gel aan op de opnamekop (transducer) van het echoapparaat. Vervolgens beweegt de laborant de transducer over bijvoorbeeld uw buik. Het onderzoek duurt tussen de tien en de vijfentwintig minuten.

Hoe bereid ik mij voor op het onderzoek?
Voor meerdere echo-onderzoeken is een voorbereiding nodig. Op het aanvraagformulier staat achter het aangekruiste onderzoek aan welke voorbereiding u zich moet houden.
Er zijn drie mogelijkheden:
1. Er is geen voorbereiding nodig.
2. U dient nuchter te zijn.
3. U dient een volle blaas te hebben.

De mogelijkheden voor nuchter en volle blaas staan hier beschreven.

Voorbereiding nuchter
Een echo van de bovenbuik wordt aangevraagd als uw (huis)arts uw lever, galblaas, pancreas, nieren, milt en/of aorta wil laten bekijken voor nader onderzoek. Het is belangrijk dat u nuchter op dit onderzoek bent. Dit betekent dat u minimaal drie uur voor aanvang van het onderzoek niets meer mag eten en roken. U mag wel water en thee (géén koffie) zonder suiker en of melk drinken. Bij een afspraak na 11.00 uur is een licht ontbijt (bijvoorbeeld een dun belegde beschuit, geen vet beleg) toegestaan.

Voorbereiding volle blaas
Een echo van de onderbuik wordt aangevraagd als uw (huis)arts uw organen in de onderbuik en of flank wil laten bekijken voor nader onderzoek. Het is belangrijk dat u voor dit onderzoek een volle blaas heeft. Het is lastig, maar toch vragen wij u om vanaf twee uur voor het onderzoek niet meer te plassen. Een half uur voor het onderzoek moet u een halve liter water drinken. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen vlak voor het onderzoek water drinken, het onderzoek start zodra de blaas vol is.

Wat neem ik mee naar het onderzoek?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • De verwijsbrief en het aanvraagformulier van uw (huis)arts. Heeft de (huis)arts de verwijzing digitaal doorgestuurd, dan ontvangt u zelf soms geen verwijsbrief.


Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De resultaten van het onderzoek worden binnen vijf werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Uw (huis)arts bespreekt met u de uitslag en de mogelijke vervolgstappen.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor dit onderzoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het bedrag gaat echter wel af van uw eigen risico wanneer u dit nog niet volledig heeft aangesproken. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over onze tarieven vindt u bij ons kostenoverzicht.

Heeft u nog vragen?
Voor vragen kunt u terecht op onze pagina met Veelgestelde Vragen voor patiënten. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons mailen via het contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur via 088-999 7777.

Terug naar boven